środa, 10 października 2012

Jak jeść, żeby się najeść

Wpis może być dzisiaj troszkę z "innej beczki", ale jestem zachwycona wynikami nowego sposobu jedzenia który stosuję- i nie chodzi mi o to, co jem, tylko jak jem. Chciałabym zaznaczyć że nie jestem z wykształcenia dietetykiem, a swój wpis opieram wyłącznie na doświadczeniach własnych, znajomych, oraz różnych badań. Jestem jednak przekonana, że moje małe porady na pewno pomogą wam wreszcie zacząć jeść w normalnych ilościach- jeśli do tej pory pochłanialiście ogromne ilości jedzenia nie potrafiąc się nim nasycić, to ten wpis jest dla was :) Gotowi? Zaczynamy!
Założenia/Fakty:
1) Jemy wszystkimi zmysłami- nie tylko smakujemy, ale też czujemy aromat, fakturę i konsystencję, widzimy
2) Łatwo jest oszukać nasze zmysły i przekonać samego siebie do swoich założeń
3) Czas od kiedy jedzenie z naszych ust dotrze do żołądka to ok.15 minut
4) Dobre przeżucie i wymieszanie pokarmu ze śliną ułatwia dalszy proces trawienia i odciąża żołądek

Skomplikowane albo trudne? Wydaje mi się że nie :) Jeśli jednak macie jakieś wątpliwości, to o ile nie zostaną one dalej rozwiane, zostawcie pytanie w komentarzu. Lecimy dalej!!
 PORADY:
1. Jedz powoli. Bardzo powoli. Powoli przeżuwaj jedzenie i połykaj tylko to, co jest już dokładnie rozdrobnione. Pamiętaj o tym, żeby nie brać następnego kęsa, póki nie skończysz poprzedniego. Jeśli chcesz, włącz stoper i sprawdzaj, ile zajmuje ci przeciętny posiłek- nawet zwykłą przekąskę powinno się jeść około 5 minut.
2. Jedz na małych talerzykach. Staraj się żeby twój posiłek-nawet jeśli to przekąska- znajdował się na talerzu. Daje on w pewien sposób pomiar tego, ile jemy. Nie wybieraj ogromnych talerzy- jedz na tych najmniejszych, dzięki temu porcje jedzenia będą wydawały ci się większe.
3. Pilnuj, żeby twój talerz był zawsze kolorowy. Pozwól swojemu wzrokowi nasycić się także- do każdego posiłku dokrój plasterek pomidora, ogórka, marchewki, papryki, innych warzyw lub owoców- dzięki temu zapewnisz swojemu ogranizmowi dodatkową porcyjkę witamin, a mózg otrzyma informację, że na talerzu masz przed sobą ogromną ilość rzeczy do zjedzenia.
4. Rozdrabniaj jedzenie dokładnie. (I nie chodzi mi tu o zasadę opisaną w punkcie1 ;) ). Kiedy masz zamiar położyć coś na swój talerz, najpierw pokrój to na mniejsze kawałki- zajmą one dużą część przestrzeni talerza, dzięki czemu zjesz mniejszą porcję tego, co zwykle. Możesz także rozdzielać taki posiłek na jeszcze mniejsze kawałeczki.
5. Pobudź zmysły. Wiesz dobrze, co dzieje się, gdy czujesz w powietrzu zapach dobrego jedzenia, prawda? Staraj się żeby twoje jedzenie cię intrygowało- pachniało kusząco, wyglądało ciekawie. Możesz także jeść palcami- to niezwykle przyjemny, nowy dla europejczyków sposób jedzenia, a pozwala na nowe doznania smakowe.
6. Przeszkadzaj sobie w czasie jedzenia. Spoglądaj na zegarek, by zobaczyć ile czasu już jesz, wstaw wodę na herbatę, pogadaj z rodziną i pokręć się trochę po kuchni. Nie rób tego zbyt długo, by cały czas mieć poczucie, że jesteś w trakcie posiłku, a równocześnie staraj się przedłużyć go, jak tylko się da.
7. Popijaj posiłki. Najlepiej wodą albo herbatą, małymi łyczkami i jak najczęściej. Zostanie ci mniej miejsca w żołądku na jedzenie
8. Pochylaj się nad jedzeniem. Nie mówię od razu o stałym garbieniu się, tylko o patrzeniu na swoje jedzenie z innej perspektywy- będzie na pewno wyglądało ciekawie, a w dodatku każdy posiłek wyda ci się większy :)
9. Pamiętaj o składnikach odżywczych. Tak samo jak w każdym posiłku nie może zabraknąć witamin, tak samo nie może zabraknąć białka, cukrów i tłuszczy- dokładnie w tej kolejności. Wszystkie składniki są ważne w naszym organizmie i dla naszego bezpieczeństwa nie należy żadnego z nich usuwać! Jeśli jednak mogłabym zasugerować zwiększenie jakiegoś składnika, to poleciłabym błonnik- który spowalnia procesy wchłaniania i daje poczucie sytości. Tabela zawartości błonnika
10. Baw się jedzeniem! Przyrządzaj to, co lubisz w taki sposób, w jaki lubisz; wróć do czasów kiedy mama zakazywała ci zabawy jedzeniem i zapomnij o tych zakazach- teraz to ty decydujesz w jaki sposób masz jeść i jeśli chcesz robić to bawiąc się, to czemu nie? Każdy dorosły człowiek się bawi, co więc w tym złego że ty pobawisz się jedzeniem? Pamiętaj, jedzenie to przyjemność, a to, że stosujesz się przy nim do kilku dodatkowych zasad, nie może tego zmienić! :)

No i to by było na tyle :) Mnie te zasady wystarczyły, żeby ograniczyć masowe jedzenie rzeczy, które i tak mnie nie syciły. Jeśli do tej pory nie stosowałaś/stosowałeś się do tych metod, a chcesz ich spróbować, to sugeruję pierwszy posiłek naszykować o 1/4 lub o połowę mniejszy niż zazwyczaj- na pewno i tak się nim nasycicie :)

7 komentarzy:

  1. Ciekawy wpis:) Ja słyszałam, że najlepiej jeść na ciemnych talerzach, nie wiedziałam, że kolorowe też mają znaczenie. Zdjęcie biedronek świetne:)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Co lepsze- na tych kolorowych je się o wiele przyjemniej ^_^ Dziękuję serdecznie za pozytywny komentarz i pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie powinno się pić w trakcie jedzenia. Pół godziny po najwcześniej.

    OdpowiedzUsuń
  4. spróbuję tego może się uda 😝💯💥

    OdpowiedzUsuń
  5. 44 year-old Physical Therapy Assistant Brandtr Goodoune, hailing from Dolbeau-Mistassini enjoys watching movies like Song of the South and Water sports. Took a trip to Historic Centre of Guimarães and drives a Tundra. ten link

    OdpowiedzUsuń